Biżuteria ślubna: jak wybrać biżuterię na najważniejszy dzień w życiu?

2021-03-15
Biżuteria ślubna: jak wybrać biżuterię na najważniejszy dzień w życiu?

Ślub - moment, na który w swoim życiu czeka większość z nas. Dzień, w którym możemy poczuć się wyjątkowo, założyć piękną, białą suknię i wyglądać wspaniale. Przygotowania do tego wielkiego wydarzenia trwają jednak miesiącami - wybór sukni, butów, fryzury, makijażu... Łatwo w tym wszystkim zapomnieć o dodatkach, a przecież to właśnie one dopełnią całej stylizacji i sprawią, że będzie ona niepowtarzalna. Dlatego biżuteria ślubna to bardzo ważna kwestia, którą każda przyszła Panna Młoda powinna wziąć pod uwagę planując swój wygląd w ten najważniejszy dzień. Jednak, jaką biżuterię najlepiej wybrać?

Biżuteria ślubna pozłacana

Pierwszą kwestią, jaką należy rozważyć dokonując wyboru dotyczącego biżuterii ślubnej, jest jej kolor. Najczęściej wybieramy pomiędzy srebrem a złotem. Kolor srebrny najlepiej pasował będzie do sukni śnieżnobiałych, jednak takie suknie nie pasują do każdej karnacji. Dlatego Panny Młode najczęściej wybierają kolor sukni w odcieniu śmietankowym, ecru lub ivory. Do takiego odcienia zdecydowanie najlepiej pasuje biżuteria ślubna w kolorze złotym. Na dodatek, ten kolor dodatków ślicznie podkreśli opaloną skórę lub cieplejszy odcień karnacji. Kolor złoty wcale nie oznacza jednak, że musimy wydawać dużo pieniędzy na złotą biżuterię. Bardzo modna jest obecnie biżuteria pozłacana - wykonana na przykład ze srebra i pokryta warstwą złota dla pięknego koloru. Taka biżuteria doskonale sprawdzi się właśnie na jedną, ważną okazję. Stawiając na biżuterię pozłacaną, warto na pewno zdecydować się na ładne kolczyki. W zależności od fryzury mogą one być długie, wiszące lub drobne, tuż przy uchu. Będą przepięknie wyglądać na zdjęciach ze zbliżeniem na twarz, a także dodadzą jej blasku i rozświetlenia. Jeśli suknia nie ma długich rękawów, do kolczyków warto dobrać pasującą stylem bransoletkę w tym samym kolorze. Może ona być delikatna, ozdobiona kilkoma cyrkoniami lub nieco bardziej widoczna. Najważniejsze, aby spojrzeć na dodatki i suknię jako całość - najlepiej przymierzyć wszystko razem na jednej z przymiarek, aby upewnić się, że wszystko spójnie do siebie pasuje.

biżuteria ślubna

Biżuteria ślubna boho

Ślub i wesele w stylu boho to coraz bardziej popularny pomysł. Wielu kobietom podoba się bowiem lekkie, romantyczne podejście do kwestii wyglądu nie tylko sali czy dekoracji, ale także samej sukni. Koronkowe, zwiewne kreacje są niezwykle zmysłowe i na tyle uniwersalne, że oglądając zdjęcia ślubne za 20 lat prawdopodobnie nadal suknia będzie się wszystkim podobała. Do tego rodzaju ubioru trzeba jednak także dobrać odpowiednio dodatki - w tym również biżuterię. Czy błyszcząca, strojna biżuteria sprawdzi się także w tym wypadku? Pamiętajmy, że styl boho rzadko kojarzy się z blaskiem i kryształkami. Dużo lepiej do tego typu sukni pasować będzie na przykład biżuteria z perłami, których kolor także możemy dopasować do odcienia sukienki. Jeśli jednak jesteś przesądna i uważasz, że nie powinno się zakładać pereł do ślubu, postaw na biżuterię w stylu boho z motywem pióra, łapacza snów czy listków. Ze względu na często występujące u sukni w tym stylu długie rękawy, radzimy w tym przypadku zrezygnować z bransoletki, a wybrać raczej delikatny naszyjnik i pasujące do niego długie, zwiewne kolczyki.

Biżuteria ślubna złota

Złoto to jeden z najszlachetniejszych materiałów jubilerskich. Pamiętajmy, że może występować zarówno w klasycznym żółtym kolorze, ale także w odcieniu białym lub szampańsko-różowym. Dlatego biżuterię złotą bez problemu dopasujemy do koloru naszej sukni. Choć z pewnością będzie ona droższa od biżuterii pozłacanej, ma nad nią pewną przewagę. Po pierwsze, na pewno wygląda na o wiele bardziej dopracowaną, więc będzie idealna dla perfekcjonistek. Po drugie, taka biżuteria nie zmieni koloru ani nie zniszczy się, więc może zostać z nami jeszcze na wiele dekad po ślubie. Będzie to nie tylko swoista wyjątkowa pamiątka tego najważniejszego dnia, ale może także stać się wspaniałym prezentem dla przyszłych pokoleń przekazywanym właśnie w dniu ślubu. Dlatego warto zdecydować się na coś klasycznego, uniwersalnego, co nie wyjdzie z mody za kilka lat. Doskonałym wyborem będzie więc złota biżuteria z białymi cyrkoniami lub diamentami. Idealnie będzie się ona komponować z bielą sukni ślubnej, a niepowtarzalny blask złota nie pozostanie niezauważony także przez aparat i kamerę. Co więcej, złota biżuteria doskonale skomponuje się też z obrączkami, które tego dnia nałożycie na swoje dłonie. Dlatego bez obaw możesz na drugą rękę założyć także pierścionek zaręczynowy lub inny delikatny złoty pierścionek. Na szyję i nadgarstek proponujemy delikatny zestaw: łańcuszek z bransoletką ozdobiony blaskiem drobnych, białych kamyczków. Jednak nie zapominajmy o uszach – to właśnie kolczyki najbardziej będą rzucać się w oczy. Jeśli lubimy skromne, krótkie kolczyki, zdecydujmy się na sztyfty z diamentami. Jeśli jednak nasza fryzura będzie bardziej okazała, możemy bez wahania założyć dłuższe, wiszące kolczyki.

CZYTAJ TAKŻE: Obrączka: jak dobrać rozmiar? >>>