Na której ręce nosi się pierścionek zaręczynowy?

Na której ręce nosi się pierścionek zaręczynowy?To, na której ręce nosi się pierścionek zaręczynowy, jest oczywiście sprawą uznaniową, choć może nie do końca. Każdego czasem kusi, aby łamać utarte obyczaje, ale czy warta skórka wyprawki? Niewątpliwie pierścionek zaręczynowy umieszczony w ustalonym miejscu jest pewnym komunikatem społecznym. Jednak w zależności od kraju i tradycji, jego stałe umiejscowienie może dawać sprzeczne sygnały. Jakie znaczenie ma pierścionek zaręczynowy? Na której ręce nosi się go w Polsce, a na której w innych krajach?
Przeczytaj więcej

Na którym palcu nosi się pierścionek zaręczynowy?

Na którym palcu nosi się pierścionek zaręczynowy?Pierwszą szczęśliwą odbiorczynią wręczonego podczas zaręczyn pierścionka z diamentem w historii została Maria Burgundzka. Ofiarował go starający się o rękę córki Karola Zuchwałego, arcyksiążę Maksymilian Habsburg w 1477 roku. Na którym palcu księżna Burgundii nosiła swój pierścionek zaręczynowy? O tym źródła milczą. Jednak tradycja niesie ze sobą określone zasady postępowania w tej kwestii, a narodowo-kulturowe wzorce wskazują jednoznacznie, na który palec zakłada się pierścionek zaręczynowy.
Przeczytaj więcej